Болести без диагноза или какво са психосоматичните нарушения

Йорданка, жена на 40 години отива при лекар специалист, защото е получила пристъпи на задух, световъртеж и лесна уморяемост. Измерват й кръвното - оказва се малко по-високо от нормалното. Правят ѝ множество изследвания, всичките в норма. Но симптомите се усилват с времето, дори се появяват нови – главоболие, раздразнителност, постоянен страх, че се е разболяла сериозно. Въпреки това лекарите не са в състояние да й поставят точната диагноза.

Ежедневието ѝ постепенно се превръща в ад - желанието за нови неща изчезва, започва сама да си налага ограничение след ограничение, намалява срещите с приятели, постоянно се дразни на всичко и всички, защото се чувства болна, а никой не приема на сериозно, че тя страда наистина.

Как се появяват болести без диагноза?

Йорданка – въпреки, че името е измислено – е реален човек, а това е историята на много други хора, които страдат от т.нар. психосоматични нарушения. Високото кръвно, високата кръвна захар, главоболието, световъртежа, болките в мускулите и ставите, болките в корема, запека, разстройството, умората, апатията, раздразнителността и др. в 80% от случаите се появяват по отделно или в различни комбинации заради постоянния стрес в ежедневието. Тялото ни постепенно изчерпва своите възможности да следва все по-големите изисквания към него. Житейски събития като раздяла с партньора, развод, смърт, брак, безработица, имотни проблеми, фалит, взимане на кредит, ипотека, забременяване, пенсиониране и много други резки промени в начина на живот са едни от най-честите причини да се появят проблеми в тялото. Постоянни конфликти с партньора, с колеги в работата или близки водят до постоянно нервно напрежение, което постепенно също се проявява в различни телесни симптоми. В началото главоболието, болката в корема са естествени реакции на стрес, които минават и заминават и не им обръщаме много внимание, но когато напрежението е постоянно и продължава дълго, оплакванията стават все по-чести и по-силни. На „нервна почва“ човек може да си навлече сам цяла група проблеми, които медицината нарича „психосоматични заболявания“ (гр. „психе“ – душа, ум; „сома“ - тяло).

Какво са психосоматичните заболявания?

Най-често терминът психосоматични заболявания се употребява за физически страдания, които са причинени или се влошават в следствие на психични фактори. Под психични фактори обичайно се има предвид как психиката ни се справя със стреса, с тревожността и безпокойството, с промените в средата и начина ни на живот.

Пример за това са екземите или високото кръвно налягане – и в двата случая има видима физическа проява на заболяването (обрив или конкретна стойност на кръвното налягане). Състоянието, обаче, се влошава или подобрява в зависимост от стреса и напрежението, което изпитва човек.

Друг пример за психосоматични заболявания са симптомите без видима физическа причина или проява (няма обриви или други видими прояви и нищо не може да се измери точно). Такива са болките в корема, болки в ставите и гърба, главоболието, световъртежа и др. При всички тях болката е съвсем истинска и осезаема, но всички изследвания се оказват в норма и лекарите обичайно не намират „доказателство“ за болест и диагноза. И тук сериозен фактор за влошаване или облекчаване на състоянието се оказва стреса и начина, по който човек реагира на него.

Как психиката влияе на физическите симптоми?

Всички знаем, че когато сме уплашени или силно разтревожени пулсът се учестява, сърцето започва да бие по-силно, понякога главата се замайва, ръцете започват да треперят, потим се, устата ни пресъхва, в стомаха сякаш засяда топка, дишането се учестява и понякога се появява главоболие. Всички тези физически симптоми в следствие на психичното ни състояние се дължат на увеличената активност на нервната система, както и на притока на адреналин в кръвта. Когато стресът е постоянен, тогава и промените стават постоянни – главоболието, треперенето или болките в корема се превръщат ежедневие. Това е простият механизъм, и по който симптомите стават хронични.

Как се лекуват психосоматични заболявания?

Най-често срещаната първа стъпка е да се потърсят лекарства. Ако причината за заболяването е психосоматична, обаче, медикаментите, хранителните добавки и хомеопатичните средства обикновено не дават търсения резултат и проблемите си остават. Същото важи и за други начини за влияние и външно въздействие върху тялото.

Успешните лечения и терапии обикновено са свързани с възстановяване на равновесието между тяло и психика, т.е. в придобиване на умения за успешно отработване на стреса. Ключов момент е да не се избягва стреса, а да се намери механизъм за здравословно и успешно справяне с него, когато той се появи.

Психотерапията е възможен подход и е ефективен в тези случаи. Тя е фокусирана върху възстановяване на психическото равновесие на човека, защото веднъж стабилизирани, психическите реакции престават да предизвикват нежелани симптоми в тялото. Единственото изискване е психотерапевтът да има опит в справянето с психосоматични заболявания.

Друг подход е разбирането, че човек е сложна система, в която психиката и тялото са неделимо свързани. И понеже тялото е еволюционно по-старо, в него съществуват устойчиви механизми за поддържане на здраве (в повечето случаи – напълно несъзнавани). Вместо да се опитваме да балансираме психиката с надеждата, че това може да окаже благотворно влияние върху тялото (обичайно това е доста дълъг и труден процес), се работи със способностите на тялото да се саморегулира. Именно с това се занимава ЛОКУС терапията - да развие тези умения за саморегулация безлекарствено, без външни стимулации и без странични ефекти, в предварително ясни срокове. И понеже тялото и психиката са свързани, възстановяването на телесното равновесие обичайно води и до уравновесяване на психиката.