Най-добри резултати ЛОКУС терапията постига при отстраняването на симптоми с неизяснен или с психо-социален произход.

 

Високо кръвно, висока кръвна захар, главоболие, световъртеж, болки в мускулите и ставите, болки в корема, запек, разстройство, умора, апатия, раздразнителност, безсъние – на пръв поглед нищо не обединява тези симптоми. Даже напротив – свикнали сме те да се отнасят към напълно различни диагнози и заболявания. Затова и се притесняваме, когато те се появят, започнат да се усилват, добавят се и други от тях, а в същото време лекарите твърдят, че нищо ни няма. Тогава към подозрението, че страдаме от няколко болести едновременно се добавя и страха, че полудяваме (особено когато ни препоръчат консултация с психиатър). В допълнение понякога и близките не разбират колко сериозно е състоянието ни и в какъв ад се превръща ежедневието ни.

Ако, обаче, обърнем поглед назад – преди появата на първия симптом – там ще видим едно конкретно нещо и то е стреса. Стресът може да е предизвикан от различни неща – постоянно нервно напрежение в работата или семейството, раздяла с партньор, смърт на близък, брак, безработица, вземане на кредит, забременяване, пенсиониране и куп други събития, които водят до значима промяна в начина на живот. В такива ситуации обикновено изискваме все повече от себе си, а тялото ни – съвсем физически – започва да изчерпва ресурсите си за справяне. И тогава – в следствие на това изчерпване и липса на възстановяване – се появяват първите симптоми. Първоначално не им обръщаме внимание – приемаме главоболието, схващанията, болките в корема за неща на нервна почва и ги чакаме да отшумят. Те, обаче, се засилват. Защото тялото става все по-изтощено. Тогава се появяват и другите симптоми – главоболието става и безсъние, а то се превръща в умора и раздразнителност през деня, започват и болки в корема и т.н.

За всички тези симптоми без диагноза (т.нар. симптоми на нервна почва) медицината ползва конкретен термин и той е „психосматични заболявания“. Произходът е гръцки – „психе“ е душа, ум, а „сома“ е тяло. Самият термин се използва за телесни симптоми от типа на главоболие, болки в корема, запек, разстройство, световъртеж, безсъние и т.н., които са предизвикани от психичната реакция към стреса. Именно това обединява симптомите, с отстраняването на които се занимава ЛОКУС терапията.

ЛОКУС терапията е изключително успешна при следните симптоми:

КОРЕМНИ БОЛКИ, ЗАПЕК И ДИАРИЯ
В случаите, в които от лекар са отхвърлени всички други известни диагнози.
ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ (ХИПЕРТОНИЯ)
Ако е  причинено от хроничен стрес и/или други психо-социални фактори
БЕЗСЪНИЕ ЧЕСТО ГЛАВОБОЛИЕ (при отхвърлени неврологични причини) СВЕТОВЪРТЕЖ (при отхвърлени неврологични причини) ЗАДУХ и НЕДОСТИГ НА ВЪЗДУХ БОЛКИ В МУСКУЛИТЕ, БОЛКИ В ГЪРБА СТУДЕНИ КРАЙНИЦИ

Терапията е ефикасна и се прилага също така и при други симптоми от психогенен характер (неврози).

 

Клиенти със следните диагнози също се повлияват в много висока степен от терапията:

ТРЕВОЖНИ РАЗСТРОЙСТВА (генерализирани, фобийни, панически, смесени)

IBS / СИНДРОМ НА РАЗДРАЗНЕНО ЧЕРВО

ЗАЕКВАНЕ